Geld en kinderen

Wat kost een kind eigenlijk en met welke kostenposten krijg je te maken? Duidelijk is dat opgroeiende kinderen veel kosten met zich meebrengen.

De kosten van een baby

Een kind krijgen is een grote verandering, ook financieel. Een baby brengt nieuwe uitgaven met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de spullen die je voor een baby nodig hebt. Op de site van het Nibud lees je welke kosten daarbij komen kijken. Ook verandert je bestedingspatroon als je kinderen krijgt. Je inkomen verandert, omdat je misschien minder gaat werken. Je hebt meer boodschappen en verbruikt meer water en energie. Ook heb je nu misschien kosten voor kinderopvang. 

Wil je weten of je straks nog rond kunt komen? Kijk dan naar de veranderingen in je inkomsten en uitgaven. Het is handig om een nieuwe begroting te maken. Hoe je dit doet en handige tips vind je op de site van het Nibud

De kosten van een kind 

Er is geen pasklaar antwoord te geven op de vraag wat een kind kost. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat één kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen kost. Als je meer kinderen hebt, lopen die kosten natuurlijk snel op. Op de site van het Nibud vind je veel informatie over de kosten die opgroeiende kinderen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld over wat een kind op de middelbare school kost of over de kosten van een studie. En over hoe je een alimentatie kunt vaststellen. 

Hulp van de overheid

De overheid draagt op verschillende manieren bij aan de opvoeding in de vorm van toeslagen en tegemoetkomingen, zoals bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag.

Sparen en schoolgeld

Hoe zet je geld opzij en spaar je voor later? Welke verzekeringen heb je nodig? Hier vind je antwoord op veelgestelde vragen. Ook krijg je advies en uitleg over je aansprakelijkheid.

Problemen met geld

Een goede financiële basis voorkomt veel narigheid. Het is belangrijk dat je niet meer uitgeeft dan er binnenkomt. Misschien kom je soms net wat geld te kort of misschien heb je ernstigere geldproblemen.

 

Keurmerk Stichting Opvoeden

Bron: Geld en kinderen

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult