Met het vliegtuig reizen

Als u een beperking of een lichamelijke handicap heeft, kunt u gewoon met het vliegtuig reizen.

Assistentie

Wanneer u een vlucht boekt, kunt u van tevoren aangeven wat voor hulp u nodig heeft. Zo kunt u op de luchthaven assistentie krijgen. De assistent kan u helpen vanaf het moment dat u aankomt op de luchthaven. Bijvoorbeeld bij het inchecken. Assistentie kunt u aanvragen via uw luchtvaartmaatschappij of reisbureau.

Binnen Europa is afgesproken dat u niets extra's betaalt voor deze hulp en voorzieningen.

Informeer naar de mogelijkheden

U kunt op de website van uw luchtvaartmaatschappij of van de luchthaven kijken voor meer informatie over vliegen met een handicap. U kunt ook bij uw reisbureau vragen wat er mogelijk is.

Op tijd aangeven wat u nodig heeft

Het is verstandig om bij uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie ruim van tevoren aan te geven dat u assistentie nodig heeft. Controleer bij de luchthaven wat voor termijn ze stellen. Vaak geldt een termijn van 48 uur voor vertrek.

U mag gratis 2 mobiliteitshulpmiddelen meenemen in het vliegtuig, bijvoorbeeld een rolstoel. Meld dit ook op tijd bij uw luchtvaartmaatschappij.

U kunt eventueel ook nog even kort voor vertrek bellen om zeker te weten of alles goed geregeld is.

Op tijd inchecken

Ga bij het reisbureau, de luchtvaartmaatschappij of de luchthaven na hoe lang van tevoren u moet inchecken op de luchthaven. Tel daar nog een half uur bij op, als u minder mobiel bent. Heeft u een zware elektrische rolstoel of een scootmobiel, dan is het verstandig om er nog een half uur extra voor te nemen.

Een reisgenoot

Misschien kunt u samen vliegen met iemand die geen lichamelijke handicap heeft, zodat hij of zij u kan helpen. Dit kan praktisch zijn als u niet zelfstandig naar het toilet kan.

In sommige gevallen kan de luchtvaartmaatschappij u verplichten om een begeleider mee te nemen. Dit geldt als u niet zelfstandig:

  • medische handelingen kunt uitvoeren
  • veiligheidsvoorschriften aan boord kunt volgen en/of uitvoeren

Vraag bij uw luchtvaartmaatschappij of reisbureau na wat de voorwaarden precies zijn. U kunt daar ook uw begeleider aanmelden.

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult