Parkeren voor gehandicapten
Als u minder mobiel bent, is het fijn als u dicht bij huis kunt parkeren. Of op een handige plek bij uw werk of bij de supermarkt. Daarom zijn er speciale parkeerplekken voor gehandicapten.
Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u daar parkeren.
Gehandicaptenparkeerkaart
Er zijn verschillende soorten parkeerkaarten voor gehandicapten. Bijvoorbeeld de bestuurderskaart en de passagierskaart. In Rheden en Rozendaal vindt u hier de informatie over de voorwaarden en wijze van aanvragen.
Hardheidsclausule gehandicaptenparkeerkaart
Voldoet u niet helemaal aan de voorwaarden, omdat u geen beperking heeft bij het lopen? Dan kan een aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart in sommige gevallen tóch zin hebben. Dat kan als bij een medische keuring wordt vastgesteld dat er andere ernstige beperkingen of medische redenen zijn, waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft. Bijvoorbeeld bij ernstige pleinvrees of stomaproblemen. U kunt dan een beroep doen op de hardheidclausule.
Neem voor meer informatie contact op met het Sociaal Meldpunt.
Waar parkeren?
Met uw gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op:
- Algemene parkeerplaatsen voor gehandicapten. Deze zijn gemarkeerd met een verkeersbord. U kunt algemene gehandicaptenparkeerplaatsen opzoeken via de kaart van gehandicaptenparkeerplaatsen.nl.
- Een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats op kenteken.
- Plaatsen waar een parkeerverbod geldt (maximaal 3 uur). Gebruik een parkeerschijf om de tijd bij te houden.
- In sommige gemeentes mag u met een gehandicaptenparkeerkaart gratis parkeren op plaatsen waar betaald parkeren geldt.
Gehandicaptenparkeerplaats aanvragen
Gehandicaptenparkeerplaats
Een gehandicaptenparkeerplaats is een parkeerplaats op kenteken in de buurt van uw woning. Daar mag alleen uw voertuig geparkeerd staan.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerplaats moet u voldoen aan onderstaande voorwaarden:
- U bent in het bezit van een geldige gehandicaptenparkeerkaart (Bestuurderskaart).
- U kunt niet op eigen terrein parkeren en heeft geen beschikking over een garage.
- De beschikbare parkeerplaatsen moeten (naar onze beoordeling) dusdanig vaak bezet zijn dat parkeren in de directe omgeving van uw woning vaak niet mogelijk is.
- De verkeersveiligheid en het gebruik van de weg mogen niet worden verstoord door de aanleg van de gehandicaptenparkeerplaats.
Kosten
Aan de aanvraag van een gehandicaptenparkeerplaats zijn geen kosten verbonden.
Aanvragen
Voldoet u aan de voorwaarden? Vul dan het aanvraagformulier gehandicaptenparkeerplaats (PDF, 64 kB) in en stuur deze naar ons op. Let op! Met dit formulier kunt u géén gehandicaptenparkeerkaart aanvragen!
Koopt u een andere auto? Geef dan op tijd uw nieuwe kenteken door zodat wij een nieuw bord kunnen plaatsen
Tips bij het aanvragen
- Let er op dat u een parkeerplaats toegewezen krijgt die ruim genoeg is. Dat u naast en achter de auto ruimte heeft om in en uit te stappen.
- Let u er ook op dat er eventueel een oprit in het trottoir aanwezig is, zodat u gemakkelijk op en af kunt rijden met uw rollator of rolstoel.
Verhuizing doorgeven
Wanneer u gaat verhuizen naar een andere gemeente, blijft uw gehandicaptenparkeerkaart gewoon geldig. Geef uw verhuizing wel door aan de gemeente.
Heeft u een gehandicaptenparkeerplaats en gaat u verhuizen binnen de gemeente, dan kunt u een aanvraag indienen om uw parkeerplaats te laten verplaatsen. U betaalt dan wel opnieuw voor de aanleg.
Verhuist u naar een andere gemeente, dan moet u uw gehandicaptenparkeerplaats opzeggen bij de gemeente. Vervolgens kunt u in uw nieuwe woonplaats - zo nodig - een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen.