Brommen

Misschien kunt u niet meer fietsen, maar is een bromfiets of een brommobiel wel iets voor u.

Bromfiets of snorfiets

Een bromfiets lijkt op een snorfiets, maar er zijn een paar verschillen. Met een bromfiets mag u harder rijden dan met een snorfiets, namelijk tot 45 km per uur. U moet dan op de rijbaan rijden. U moet een helm dragen op de bromfiets.

Voor een bromfiets moet u een rijbewijs AM hebben. Heeft u een rijbewijs B (autorijbewijs), dan mag u ook op een bromfiets rijden. Mocht uw autorijbewijs om medische redenen niet langer geldig zijn, dan is het mogelijk om toch een rijbewijs AM te bemachtigen. Op de website van het CBR kunt u informatie krijgen over de medische beoordeling.

Brommobiel

Een brommobiel lijkt op een kleine personenauto, maar wordt voor de wet als bromfiets gezien. Met een brommobiel mag u maximaal 45 km per uur.

Voor een brommobiel heeft u een rijbewijs AM nodig. U moet het theorie-examen van de bromfiets doen, en het praktijkexamen van de brommobiel. Op de website van het CBR vind u daar meer informatie over. Heeft u al een geldig bromfietsrijbewijs of een autorijbewijs, dan mag u in een brommobiel rijden.

Op de website van Veilig Verkeer Nederland kunt u meer lezen over verkeersregels voor brommobielen.

Voertuigen voor gehandicapten

Als u geen gebruik kunt maken van gewone vervoermiddelen, heeft u misschien een gehandicaptenvoertuig nodig. Dit kan bijvoorbeeld een scootmobiel zijn, een elektrische rolstoel of een gesloten gehandicaptenvoertuig (een soort kleine auto). Meer over het aanvragen van een gehandicaptenvoertuig leest u op de pagina over de scootmobiel.

Voor een gesloten gehandicaptenvoertuig gelden dezelfde regels als voor een scootmobiel. U mag op verschillende plaatsen rijden: op de stoep, het voetpad, het fietspad, en de rijbaan. Er gelden verschillende maximumsnelheden en u mag niet rijden op een autoweg of snelweg.

U heeft voor een gesloten gehandicaptenvoertuig geen rijbewijs nodig. Kan het voertuig harder dan 10 km per uur, dan is de minimumleeftijd voor de bestuurder 16 jaar. Jongeren onder de 16 jaar kunnen een ontheffing aanvragen om er toch in te mogen rijden.

Voorbeelden van gesloten gehandicaptenvoertuigen zijn: Canta, Amica, Arola en Mini Cruiser City.

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult