Burenruzie en overlast

Heeft u overlast van iets wat uw buren doen? Ga dan eerst het gesprek aan. Komt u er samen niet uit, dan kunt u hulp inroepen.

Overlast

Lawaai, stank en vuil in uw woonomgeving zijn vormen van overlast. Het grootste probleem is vaak geluidsoverlast, maar ook hondenpoep en zwerfafval veroorzaken veel ergernis.

Problemen oplossen

U kunt eerst proberen om met de veroorzaker te praten. Doe dat het liefst op een rustig moment en ook op een rustige manier. Luister naar het verhaal van de ander en probeer begrip te tonen. Samen kunt u dan zoeken naar een oplossing waar u beiden achter staat.

Buurtbemiddeling

Het is belangrijk dat het contact met uw buren goed blijft. Wanneer met elkaar praten niet meer lukt, kunt u terecht bij buurtbemiddeling.

Buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die gratis bij burenruzies bemiddelen. Zij doen hun best om problemen of conflicten zo goed mogelijk op te lossen.

Er zijn ook mediators en andere organisaties die bemiddeling bij burenruzie aanbieden. Dit is vaak wel tegen betaling.

Zwerfvuil

Zwerfvuil is afval dat is achtergelaten op plaatsen waar het niet hoort. Het gaat vaak om verpakkingen: plastic flesjes, snoeppapiertjes.

Treft u zwerfafval op straat, dan kunt u dit bij de gemeente melden. Die zorgt ervoor dat het opgeruimd wordt.

De overheid is veel geld kwijt aan het opruimen van zwerfafval. Daarom is voorkomen altijd beter dan later opruimen. Mensen die zwerfafval achterlaten op straat kunnen daarvoor een flinke boete krijgen.

Overlast melden

De website www.problemenmetjeburen.nl geeft algemene informatie over de 10 meest voorkomende burenproblemen en tips voor mogelijke oplossingen.

Lukt het op die manier niet om een oplossing te vinden, maak dan gratis gebruik van buurtbemiddeling. Of het gaat om pesterijen, rommel in de straat of andere overlast. Buurtbemiddeling Rheden zet 2 getrainde vrijwilligers in die met beide partijen in gesprek gaan. Samen met hen kunt u afspraken maken om de situatie te verbeteren en nieuwe conflicten te voorkomen.

Heeft u er direct last van, gebeurt het 's nachts of ontstaat er een bedreigende situatie? Dan kunt u de politie bellen op 0900 8844. U kunt ook contact opnemen met uw wijkagent.

Meldpunt overlast

Buurtbemiddeling Rheden

Mevrouw Heleen Woelders

(026) 31 27 805 (maandag en donderdag)

buurtbemiddelingRRD@rijnstad.nl

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult