Verzorging en verpleging

Verzorging hoort bij het dagelijks leven. Bijvoorbeeld wassen, tandenpoetsen, aankleden, eten en drinken. Door een beperking of ziekte kunnen deze dagelijkse handelingen lastiger worden. Misschien heeft u er wat hulp bij nodig.

Wie zorgt er voor u?

Een deel van uw lichaamsverzorging kunt u zelf doen. Dat is wel zo prettig, want het is heel persoonlijk. Misschien heeft u iets aan de tips over medicatie, makkelijker aankleden en eten en drinken.

Ook ingewikkeldere dingen kunt u zelf leren doen, zoals medicijnen toedienen of een wond verzorgen. Een verpleegkundige laat u dan zien hoe dit in zijn werk gaat. U leest er meer over bij wijkverpleging.

Partner en familie

Misschien is er thuis iemand die u verzorgt en helpt. Diegene kan dan overnemen wat u niet meer zelf kunt. Bijvoorbeeld u helpen met aankleden. Of uw medicijnen klaarzetten, als u dat zelf vergeet.

Thuiszorg

Kunt u, om wat voor reden dan ook, niet meer voor uzelf zorgen? En is de hulp uit uw omgeving onvoldoende? Dan kunt u hulp krijgen van de thuiszorg. Vaak is dit wijkverpleging, die verpleging en verzorging combineert.

Bij de thuiszorg werken verzorgenden en verpleegkundigen die u helpen bij uw lichaamsverzorging. Zo nodig krijgt u ook verpleging. Een verpleegkundige kan u bijvoorbeeld helpen met uw medicijnen, uw verband verschonen of een infuus aanleggen.

Een andere vorm van thuiszorg is alleen gericht op hulp bij persoonlijke verzorging. Dit heet ook wel begeleiding.

Bij de thuiszorg werken ook mensen die u helpen om uw huis schoon en netjes te houden. Dit staat los van verzorging en verpleging. Kijk voor meer informatie bij hulp bij het huishouden.

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult