Ouderenmishandeling

Mishandeling van ouderen heeft allerlei vormen, zoals slaan, bedreigen, schelden, beledigen, seksueel misbruik, verwaarlozing, vrijheidsbeperking en financiële uitbuiting. Vaak gebeurt het juist door de mensen die heel dichtbij staan: partner, kinderen, kleinkinderen, mantelzorger, verpleegkundige of verzorgende.

Ontspoorde zorg

Ouderenmishandeling ontstaat vaak doordat de oudere afhankelijk is van degene die hem of haar verzorgt. Dit kan een mantelzorger zijn, maar ook een beroepskracht.

Soms is de verzorger overbelast. Meestal is er dan geen sprake van opzet, maar is het meer een vorm van onmacht. Deze vorm van ouderenmishandeling wordt ontspoorde zorg genoemd.

Verzorgers kunnen dit voorkomen door tijdig hulp te zoeken bij overbelasting.

Financiële uitbuiting

Financiële uitbuiting betekent dat mensen misbruik maken van het geld van een oudere. Bijvoorbeeld een dochter die boodschappen doet met de bankpas van haar demente vader.

Een manier om dit soort misbruik te voorkomen, is het opstellen van een levenstestament. Daarmee geeft iemand aan wie de financiën mag beheren, wanneer hij of zij dat zelf niet meer kan.

Machteloos

Ouderenmishandeling is lastig op te sporen, omdat veel ouderen mishandeling niet melden. Ze zijn vaak van de ander afhankelijk. Ze zijn bang, schamen zich of voelen zich machteloos. Dat maakt het melden moeilijk.

Hoe te herkennen?

Ondanks dat een oudere het vaak niet vertelt, kunt u ouderenmishandeling soms wel herkennen door te letten op bepaalde signalen.

Vervolgens kunt u melding doen van mishandeling.

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult