De zoon van Wim en Marjet Mook heeft autisme

Marjet Mook

Wim en Marjet Mook hebben twee kinderen: Wytze (12) en Sofie (14). Ze staan op het punt om een grote stap te maken in hun leven: verhuizen naar een dorp zo'n 100 kilometer verderop. De kinderen moeten alles achter zich laten. Toch gaan Wim en Marjet ervoor. Hun zoon Wytze heeft namelijk bijzondere woonwensen.

Marjet: “Onze zoon Wytze heeft autisme. Hij kan er niet goed mee omgaan als dingen niet gaan zoals hij verwacht. Als je bijvoorbeeld zijn kleren in de verkeerde volgorde aangeeft, weet hij niet wat hij er mee moet beginnen. Dan wordt hij gefrustreerd, maar dat kan hij niet goed uitleggen. Voor je het weet krijgt hij een driftbui. Wytze heeft dus een heel duidelijke structuur nodig. We werken veel met pictogrammen om die duidelijk te maken.”

“Ook is Wytze erg snel geprikkeld. Geuren, geluiden, aanrakingen: bij hem komt het allemaal 100 x harder binnen. We wonen in een rijtjeswoning, met dunne muurtjes. Voor ons is dat al gehorig, maar voor Wytze is het net alsof de buren in hetzelfde huis wonen. We hebben alle muren in de kamer opnieuw moeten afwerken omdat er structuurverf opzat. Wytze wil de muur niet aanraken, omdat hij niet tegen dat raspende gevoel kan. Het was dus altijd dansen om de muren te ontwijken. Maar nu is de kogel door de kerk: we gaan binnenkort verhuizen.”

Deze tekst is gebaseerd op waargebeurde verhalen. De persoonsgegevens zijn wel fictief.

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult